Sayfalar

Bu Blogda Ara

Kabak Çiçeği Dolması


Geçen haftalarda annem bizdeyken ev bakmaya gitmiştik. Bakacağımız ev yoldan biraz sapa kaldığı için yürümeye başladık. Yürürken annem, buğday başaklarına benzer bitkileri gösterip, "kızım bak bunlar yokluk buğdayıymış, eskiden dedenler bunları toplayıp un yaparlarmış..." diye anlatmaya başlayınca, aklımda hemen  "şükür" nidaları yükseliverdi.

Kabak çiçeği de yokluk zamanlarının uydurma yemeği midir bilmem ama, işe espriyle yaklaşacak olursak yokluk bazen de iyi şeylere sebep olabiliyormuş demek geçmiyor değil içimden. Kökeni için farklı söylentiler olsa da Ege mutfağının en lezzetli yemeğidir kabak çiçeği dolması. Hem de öyle lezzetlidir ki, kabağın üstüne yükletilen bütün kötü unvanları unufak edebilir. Tecrübeyle sabittir!


Pazar günü sabah yataktan kalkar kalkmaz kendimizi pazara attık. Yazın gelmesiyle birlikte pazar artık daha renkli bir hale geldi. Uykusu açılmamış adımlarken pazarı bir anda çıktı karşıma kabak çiçeği. Daha fazla naylon poşette güneş altında kalıp küsmelerine gönlüm razı olmadı, hemen aldım senenin ilk çiçeğini. Maksat kabak üzerine söylenmiş tüm kötü sözleri unutturmak, maksat kabağın etinden sütünden faydalanmak?

Ufak araştırmalardan sonra ilk deneyim için kolları sıvadım. Görüntüsü bile nasıl da etkileyici öyle değil mi?


Malzemeler:
  • 30 adet kabak çiçeği
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 büyük boy sağan
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze nane
  • yarım demet dereotu
  • yarım çay bardağı kuşüzümü
  • yarım çay bardağı dolmalık fıstık
  • 1 çay kaşığı kimyon, yeni bahar, karabiber, toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • isteğe bağlı bir çimdik tarçın
  • zeytinyağı
Hazırlanışı: 
Önce kabak çiçeklerini soğuk suya ıslayıp, içlerindeki polenli kısımlarını çıkartıyoruz. Çiçekleri yıkarken başaşağı yıkayın ki şekilleri bozulmasın. Daha sonra dolma içimizi hazırlıyoruz. Önce soğanları ve fıstıkları kavurup pirinci ekliyoruz. Sonra tüm baharatları ekliyoruz. Ocaktan indirdikten sonra tüm yeşilliklerini  ekleyip ılımaya bırakıyoruz. Hazırladığınız iç harcı muhakkak ılındırın yoksa çiçekleriniz zarar görebilir. Sıra geldi çiçekleri doldurmaya. Çiçeklerin içine bir çay kaşığından biraz fazla iç harçla doldurup tencereye dizin. Doldurma işlemi bittikten sonra üzerine bir su bardağı su ekleyip en küçük ateşte, kısık ateşte pişmeye bırakın. Dolmalarınızı ılık olarak servis yapın. İşin püf noktası en küçük ocakta, kısık ateşte pişirmek. 

Dipnot: Ilık olarak, üzerine limon sıkılarak, semizotlu cacık eşliğinde tüketilmesi tavsiye edilir!

Afiyetle...



11 yorum:

  1. Gerçekten çok nefis görünüyor ellerinize sağlık..
    Hiç tatmadığım bir lezzet..
    Kabak çiçeğini nerden bulayım ben şimdi.. :)

    YanıtlaSil
  2. enfes duruyor elıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. çok severim gördüm mü hemen alırım
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Durmecim bu sene banada nasip oldu pişirmek,ellerine sağlık canım.Çok güzel olmuşlar..

    YanıtlaSil
  5. kabak çiçeği dolmasını duydum acayip lezzetli birşey oluyormuş...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. Ben daha pişirmedim ve yemedim şimdi bir tane olsa harika olurdu ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık nefis görünüyor..Aklıma düştü şimdi..En kısa zamanda ben de alıp yapmalıyım..İyi geceler..

    YanıtlaSil
  8. buralarda bulmak zor hiç denemedim ama bir gün mutlaka bende yapacağım:) eline sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  9. ellerınze sağlık egenın olmazzsa olmaazlarında sabah erken saatte toplanıp yapılır ..
    cekılısm var beklerım

    YanıtlaSil
  10. Hiç tatmadım ama lezzetini çok merak ediyorum..Sende öyle bir yapmışsın ki insan özeniyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık nefis görünüyor. bende yanına semizotu cacığı yapmıştım. bir dahakine kuş üzümü ve fıstıkla deneyeceğim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...