Sayfalar

Bu Blogda Ara

Foccaccia


Güneşin yüzünü göstermeye başladı şu bereketli günlerde, canım şöyle baharatlı bir şeyler denemek istedi. Baharın geliyor olması sebebiyle taze baharatlara kavuşmanın heyecanını yaşıyorum. En çok da Fesleğene kavuşmayı bekliyorum. Fesleğene kavuştuğum ilk anda ise onunla güzel bir pizza tarifi deneyip sizlerle paylaşıyorum. Sadece fesleğen, cherry domates ve mozeralla peynirli bu pizzayı özleyenler parmak kaldırsın...

Yaz gelecek de pizza yapacağız deyip, beklemek istemeyenler için gelsin bu tarif. Bu tarifi kız kardeşim için kahvaltıya hazırladım. Sabah erkenden kalkıp mutfağın yolunu tutup açtım radyomu. Sonra balkona çıkıp güneşi çektim içime. Ardından bir çiftçi edasıyla balkondan biberiyeleri topladım, yıkadım ve ayıklayıp bir köşeye bıraktım. Sonra oturup uzun uzun sarımsak soyup biberiyelerle birlikte havana kattım ve başladım dövmeye. Ezildikçe etrafa muhteşem aromaların eşsiz kokuları yayılmaya başladı. Macun kıvamına gelince de üzerine zeytin yağı ekleyip başladım beklemeye.

Bekledim derken iş burada bitmedi elbette. Soğanlarımı karamelize ettim. Sonra da hamurumu mayaladım ve ortaya bu muhteşem ekmek çıktı. Foccaccia yolculuğumuz başlasın, aşağıda yolcu kalmasın...

Malzemeler:
  • 500 gr un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 adet küp şeker
  • yarım su bardağından biraz fazla zeytin yağı
  • 1 baş sarımsak
  • 4-5 dal biberiye
  • 1 adet soğan
  • 1 adet küp şeker
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağlı domates sosu
  • tuz
Hazırlanışı: 

Yukarıda anlattığım gibi önce biberiyeli sarımsaklı zeytinyağımızı hazırlayıp bir köşede aromaların yağa geçmesi için bekletiyoruz. Sonra soğanı küp küp doğrayıp kısık ateşte ve bir tane kip şekerle karamelize olmasını sağlıyoruz. Karamelize olan soğanları soğumaya bırakıyoruz.  Daha sonra hamuru yoğurup içine tüm malzemelerini ekleyip mayalanması için üzerini hafif nemli bir bezle kapatıp bekliyoruz. Hamur için detay vermiyorum, burada önemli olan zeytin yağındaki aromayı ayarlayabilmek. Daha sonra önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.

Ben bunu soğukken daha çok sevdim. Sıcakken aromalarını tam alamamıştım ancak soğudukça daha da bir güzelleşiyor. Bu ekmeği sadece bir bardak çayla ya da  bizim gibi güzel bir kahvaltı sofrasında da tüketebilirsiniz.


Ben ve kardeşim bu ekmeğin kesinlikle biraz daha soğuyunca yenmesi taraftarıyız. Eğer siz de şöyle baharatlı bir şeyler olsa diyorsanız, ya da egeden, akdenizden esintilerle güne başlamak istiyorsanız bu lezzeti mutlaka deneyin.

19 yorum:

  1. kahvaltıya geldim çaydanlıkla arkadaşım hadi :))

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım,yarın kahvaltıya misafirlerim var..hemen ekledim listeye..sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Yapma bunu bana. Çok güzel olmuştur eminim. Biberiye,sarımsak,zeytinyağ,karamelize soğan. Daha ne olsun. Ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  4. merhabalar ziyaretişnize memnun oldum sizi takipteyim bendee :)
    güzel alternatif kahvaltı sofraları için ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Bir kere daha görmüştüm de yapamamıştım şimdi hatırladım :)

    YanıtlaSil
  6. Bu sene eblki orjinalini yeme şansımız olur
    Nefissss bir görüntü olmuş
    Elllerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık..bizim buralarda biberiye fazla kullanmıyoruz tadını bile bilmiyorum ben..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tüm et yemeklerimde, et tavuk, balık, soslarda,fırın yemeklerimde muhakkak kullanıyorum. Bence en verimli tadı tazesi veriyor.

      Sil
  8. nefis görünüyor ama olmaz ki canımız çekti

    YanıtlaSil
  9. otlara bende bayılırım bol otlu hafif acılıda olursa değmeyin keyfime
    ellerine sağlık çok güzel görünüyor canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acısını da üstüne ekledik canım, sevgilerle...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...