Sayfalar

Bu Blogda Ara

NALAN ŞEFİN SAC BÖREĞİ

Kışın soğunu iyiden iyiye hissetmeye başladığımız yeni bir günden hepinize  sıcacık kucak dolusu selamlar. Malum bizim memleket kışı geriden takip eder. Kasım, aralık mevsimleri de sonbahar tadında geçer. Yapraklar sararsa da doğa hep yeşil kalır.

Bu kadar hava attıktan sonra size tarifimden bahsetmek istiyorum. Bizim oralarda gelen her misafire özene bezene hazırlanır. Pratiktir ama el becerisi ister. Ege de Akdenizde gezerken yol kenarlarında, sahillerde kısacası her yerde karşınıza çıkar. Muazzam bir kahvaltı, aperatif bir öğlen yemeği, 5 çayının yoldaşı, hafif bir akşam yemeği seçeneği olabilir.  Otlusu, peynirlisi, patateslisi, kıymalısıyla bu günkü tarifimiz sac böreği.

Sac böreği tarifi veriyorum diye hava atacak değilim çünkü bu tarif, bir arkadaşım tarafından gözünün nuru annesine yapıldı. Kahkahaları, neşesi ve içtenliğiyle bu tarif için sevgili Nalan Hanım'a kocaman bir teşekkürü borç biliyorum. Şimdiden marifetli ellerine sağlık. Umarım siz de yemiş kadar olup, böreklerin sıcaklığını parmaklarınızda hissedersiniz.


MALZEMELER:

Hamur için:
  • 1 kg un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • tuz
  • su
İç harcı için:
  • 1 kg ıspanak
  • 1 demet ısırgan otu
  • 500 gr lor peyniri
  • tuz
Üzeri için 2 su bardağı zeytin yağı, tereyağı

HAZIRLANIŞI:


Öncelikle hamuru hazırlayın. Tüm malzemeleri hamur teknesine koyup alığı kadar su ile cıvık bir hamur yoğurup, hamuru biraz dinlenmeye alın.



Daha sonra iç harcı için ıspanak ve ısırgan otunu incecik doğrayın, üzerine lor peyniri ve tuz ilave edip tüm malzemeler özdeşlenene kadar karıştırın. Bir yemek kaşığı zeytin yağı, biraz toz biber ve kimyon da eklenebilir.




Sonra dinlenen hamurdan açacağınız yufkaların büyüklüğüyle orantılı bezeler hazırlayıp, yufkalarınızı açın. Yarım daire olacak şekilde iç harcınızı yufkaya yerleştirip kapatın. İç harcınızın yufkayı delmemesine özen gösterin. Sonra tersyüz pişirip ocaktan indirip zeytin yağı ile böreğin her iki tarafını da yağlayın. Arzu edenler zeytin yağının içine 1-2 yemek kaşığı tereyağı da ilave edebilirler...


Sac börekleriniz hazır. Parmak uçlarınız biraz yanabilir ama, yerken kendinizi Ege'de, bir sahilde, dalga sesleri eşliğinde hissetmeniz acınızı biraz hafifletebilir. Tarif ve görseller için alkışlar Nalan hanıma... Teşekkürler...Musmutlu bir haftasonu dileklerimle...





1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...