Sayfalar

Bu Blogda Ara

Köy Tavuğu ve Silor


Tavukla ilgili çıkan haberlerle birlikte artık tavuk yeme isteğimi iyice kaybetmeye başladım. Ama şansım varmış ki, geçen hafta sonu annemlere gidince, dönüşte organik olan, doğal olan ne varsa, neyin mevsimiyse hepsini valize doldurup geldim. Gitmişken mis gibi tazecik kuzu göbeği mantarı ve kuşkonmazdan yemek de nasip oldu. Ve elbette ki annemin vazgeçilmez yemekleri değişik değişik ot kavurmaları. Şimdi tam mevsimi olan sarı ot ise beni favorilerim arasında. Dalında kopartıp kütür kütür yediğim erikleri, ya da çıtır çıtır çağlaları hiç anlatmıyorum bile.

Yumurta yemeyi pek sevmem ben. Küçükkenden beri, önce dış kabuğunu sonra da itinayla ince bir zar kalıncaya kadar da beyaz tarafını soyup öyle tüketebiliyorum. Annem sağolsun bana bol bol köy yumurtası da koydu, ve tabi ki de olmazsa olmaz köy tavuğu...

Düdüklüye koyup kaynatmaya başlıyorsunuz ve mutfağı enfes bir tavuk kokusu kaplıyor. Tavuğun taşlığını da yiyemiyorum ama haşlanmış olan ciğerini tek hamlede yiyorum. Sonra pişince bir kaşık da o mis gibi suyundan içince anlıyorum ki işte gerçek tavuk bu.(Canım babamın tüm ısrarlarına rağmen taşıyamam endişesiyle ikinci tavuğu almadığım için çok ama çok pişmanım:))

Bu tavuk ne mi oldu diye soruyorsanız size hemen cevap vereyim. Aslında köy tavuğunu haşlayıp öylece de yiyebilirim. Ya da daha önce tarifini verdiğim gibi nar ekşili tavuğu da tercih edebilirdim. Bol sarımsaklı ve nar ekşili.... Ama bu kez farklı bir yemek denedim. Tarifi ise http://yemekkvakti.blogspot.com/ den aldım.

Daha görür görmez ben neyi seveceğimi neyi sevmeyeceğimi, ya da ne lezzetli ne lezzetsiz anlayabiliyorum. Damak zevkime de oldukça güveniyorum. İş dönüşü önce köy tavuğunu düdüklüye yerleştirdim ve kaynamaya bıraktım. Ardından da yufkaları rulo yapıp incecik dilimleyip, sık sık dizip biraz baharatla zenginleştirip fırına sürdüm ve başladım beklemeye.


Malzemeler:

  • 1 adet köy tavuğu
  • 3 adet yufka
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tuzlu tereyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • tuz karabiber
Hazırlanışı:

Köy tavuğunu haşlayıp, didikleyip hem suyunu hem de etleri kullanmak üzere bekletiyoruz. Yufkaları rulo halince sarıp ince ine dilimleyip, tepsiye sık sık dizip, tuz ve biberle tatlandırıp fırına sürüyoruz. Sarımsaklı yoğurdu ve domates salçalı sosumuzu hazırlayıp bekliyoruz.

En alta kızarmış olan yufkalarımızı, yufkanın üzerine bir kepçe tavuk suyumuzu, onun üzerine didiklediğimiz etlerimizi, sonra yoğurdu ve son olarak da salçalı sosumuzu ekleyip sıcak olarak servis ediyoruz.

Emin olun ortaya tadına doyamayacağınız bir lezzet çıkıyor. İlk fırsatta aynısını annemler için de yapacağım.

Elinizde bir köy tavuğu varsa ya nar ekşili tavuğu ya da siloru mutlaka deneyin. Yedikçe yemek isteyecek, bu eşsiz lezzeti aklınızdan silemeyeceksiniz.

19 yorum:

  1. Nar ekşili tavuğu ben de çok severim. Köy tavuğu keşke her zaman bulabilsek. Yılda bir veya iki kere bulabiliyoruz ancak.Ellerinize sağlık.Yemeğiniz güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köy tavuğunu annemler sağolsun biz bulabiliyoruz.Şanslıyız sanırım. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Nar ekşili tavuğu ben de çok severim. Köy tavuğu keşke her zaman bulabilsek. Yılda bir veya iki kere bulabiliyoruz ancak.Ellerinize sağlık.Yemeğiniz güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. nefis olmuş yemeğin eline sağlık. bizim oralarda bunu kemikli etle yaparlar. kendi yaptığımız kalınca yufkaları böyle tepsiye dizerler fırınlamazlar tabi. üzerine kemik suyunu döker (soğanlı salçalı) etlerini de aynı şekilde didikleyerek koyarlar. o yemeği hatırladım şimdi. köy tavuğundan da pek lezzetli olmuştur canım eline sağlık. bayılıyorum senin tariflerine özenli ve farklı yapıyorsun afiyet olsun yiyenlere sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım, elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Konya tarafında da bayat ekmekle yapıyorlar bir değişiğini, onu da yapıp yayınlayacağım, ismi papara. Sevgilerle...

      Sil
  4. Harika görünüyor. Ben tavuğu zaten çok severim. Ama senin de dediğin gibi bir süredir yememeye karar verdim. Nerden bulayım şimdi organik tavuk. Hindi eti ile denesem olmazmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabi ki de. Tavuk artık yemek istemiyorum ben, tadı yok hiç, işte böyle köy tavuğu bulunca ayıla bayıla yiyoruz. Sevgilerle...

      Sil
  5. Canım yorumun için teşekkür ederim fakat yorum spam dosyasına eklenmiş. Ne demek olduğunu bilemediğim için yayınlamadım. Kötü birşey yapmamak için de sildim. Yanlış anlama lütfen. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık. Bir iç çektim kırk yılda bir yiyoruz artık bu köy tavuklarından.Nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. Tarife ve fotoğraflara öldüm bittim çok imrendim nefis olmuş çok güzel ellerine sağlık canım haftasonu mutlaka köy tavuğu bulacağım ve hemen pişireceğim.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim güzel kelimelerin için. Bul ve dene canım, sevgilerle....

    YanıtlaSil
  9. Merhaba...Ben geldim,çok güzel ve özgün tarifleriniz var..Silora ve resimlere bayıldım..ellerinize sağlık çok güzel olmuş..Keşke eskisi gibi köy tavuğunu bulabilsek..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Beğenmenize sevindim.Sevgilerle..

      Sil
  10. aynen senin durumundayım ben de... tavukla ilgili çıkan haberlerden sonra içim almaz oldu.. biz de nasıl buluruz köy tavuğu arayışlarına girdik... yemeğin muhteşem görünüyor... ellerine sağlık: )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım ben şanslıyım annemlerde bol miktarda var çok şükür. Sevgilerle...

      Sil
  11. ah keşke bizde bulabilsek köy tavuğu,nasılda lezizdir şimdi,ellerine sağlık canım bizde sık sık yaparız bizde de siron derler..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...