Sayfalar

Bu Blogda Ara

Deniz Börülcesi

Sis ve serin bir havayla uyandığımız sabahın ardından günümüzü aydınlatan güneşle güne devam ediyoruz. Her ne kadar memleketten uzak olsak da lezzetlerinden vazgeçemiyoruz. Bundan da şikayetçi değiliz hani:))

Lezzetin sınırlarını zorlayan bir tarifle bu güne başlamak istiyorum. Deniz Börülcesiyle...
Mis kokulu sarı tereyağıyla, annemin bana getirmiş olduğu bahçemizde yetiştirdiği ve kuruttuğu kırmızı biberle ve acı biberlerle kavurduğumuz sosuyla tadına doyamadığımız bir lezzet. Renk cümbüşüne bakar mısınız.

Malzemeler:
  • 500 gr deniz börülcesi
  • bir kase süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • kuru kırmızı biber
  • yeşil biber
  • tuz
Hazırlanışı:

Deniz börülcesini haşlayıp aman tuzsuz haşlayın kendiden tuzlu çünkü, ayıklayıp suyunu sıkıyoruz. Sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayıp börülcemizin üzerine gezdiriyoruz. Son olarak tereyağında biberlerimizi kavurup servise hazır hale getiriyoruz.

Hala kokusu burnumdan gitmiyor. Tereyağı, toz biberle kuru ve yeşil biberleri kavurup bu karışıma döküp, ekmek bana bana yemek. Akdeniz mutfağında en yaygın yemek tipidir borani yani yoğurtlamalar. Yazın sıcağı için de en büyük kolaylıktır. Bahar aylarında çıkan portakal ağaçlarının yeni sürgünlerini bile bir şekilde yoğurtlayıp yiyoruz biz. Ve vazgeçilmeyen tarafı ise muhakkak tereyağını yakıp üzerine dökmemizdir.

Ama bence en favori olan ise bahçeden toplayıp kızarttığımız biber, bamya ve patlıcanların yoğurtlanması. Yanında kavrulmuş makarna... En kısa zaman da böyle bir ikiliyi sizinle paylaşacağım.

Balık mevsimi de geldi. Biz de hemencecik tadına varalım dedik. Gerçi tatilimizin son günlerinde eşimin tuttuğu ve tutarken hele de tuttukça daha da heyecanlandığı sokkanlardan biz nasiplendik ama hamsinin yerini tutmadı.



4 yorum:

  1. Kırmızı ve yeşil'in kontrastı muhteşem.Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Beğenmenize sevindim, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Çok garip ama henüz deniz börülcesiyle tanışmadım :)
    Çok güzel,enfes bir tat olduğundan şüphem yok,ellerine sağlık canım..
    Hayırlı cumalar diliyorum..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Zelihacım. Bence en kısa zamanda tanış eminim beğeneceksin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...