Sayfalar

Bu Blogda Ara

Organik Tavuk Suyu(na) Çorba


Eskiden evde tavuk pişecek oldumuydu, tencereyi bir ben yoklardım, bir de kardeşim. Pişen ciğeri kim kaparsa elinde kalırdı. Annem kendisine muhakkak bir but ayırır, babam ise bol sarımsaklı ve nar ekşili pişsin isterdi tavuğu. Öyle bereketli, öyle lezzetli olurdu ki o tavuklar, bir kepçesi ile şahane bir pilav, geriye kalan suyuyla da çorba ve ekşilemesini yapardı annem.

Ama şimdi büyüdük ve sofraya koyduğumuz tavuklardan lezzet almaz olduk. Saatlerce kaynatsak da ne yağı ve tadı ne de rengi aynı oldu  organik tavuklarla... Baharatlar ekledik, taze sebzeler ekledik olmadı.

Ne kadar şanslıyım ki ben artık tavuk diye yutturulan, ilaçlarla şişirilen tavukları soframa koymuyorum. Annemlere her gittiğimizde bir tavukla dönüyor, ya da onlar bana her geldiklerinde muhakkak bir tavuk getiriyorlar.

İşte ben de gelen son tavuğu kocaman bir tencerenin içine attım. İçine havuç, kereviz ve patates doğradım. Biraz tane ve toz karabiber, biraz da kişniş tohumu ekledim. Kısık ateşte bir yolculuğa ilk adımı atmış oldum.


Pişen tavuğun bir budunu didikleyip, tavuk suyunun içine biraz pirinç atıp bu enfes çorbayı yaptım. Gerçekten de tavuk suyu deyip de geçmemek gerek. Bir tavuk suyunun asla olmazsa olmazı bence kereviz ve kişniş. İçmeye doyamadığım bir çorba olmuştu. 


Çorbadan sonra hemencecik bulguru yıkayıp tereyağında şöyle bir döndürdüm. Üzerine de tuz ve biraz daha tavuk suyu ekleyip pilavımı pişirdim.


Gelenek genelde bizim evde de bozulmaz, köy tavuğu ekşili yapılırdı ancak, bu seferki tavuk öylesine körpeydi ki, tekrar una bulayıp, kızartıp ikinci bir işlemden geçirmeye kıyamadım. Bulgur pilavını üzerine tavuğu oturtuverdim.

Garnitür olarak tavuk suyunun içinden çıkan havuç, kereviz ve patatesleri çıkartım. Onlara ise taze sarımsak ve maydanozla hazırladığım yoğurtlu sos eşlik etti.

Kalan sapsarı ve mis gibi tavuk kokan suyu ise buz kalıplarında dondurup kendime tavuk suyu yaptım. Bu postu yazarken itiraf ediyorum, geriye sadece tek kullanımlık kaldı, hepsi itinayla midemize gönderildi, tarafımızdan bayram edildi.

Vee gökten  üç elma düştü, birini ben, ikincisi ben ve üçüncüsünü ise yine Ben yedim:)) Bir masalın daha sonuna geldik. 

Herkese musmutlu haftalar...





21 yorum:

  1. ooh ooh mis valla...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel anlatmışsınız. Aynı şeyleri yaşıyoruz aslında ve yaşadık zamanında. Afiyetler olsun. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Organik tavuğun tadı bambaşka oluyor annemler köyde yetiştirip getiriyor çok farklı ama zor pişiyor. Ellerine sağlık mis gibi olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor pişmiyor bizimkiler. yumuşacık eti oluyor.

      Sil
  4. Organik tavuğun maceraları.Herşey harika besleyici ve lezzetli keşke her zaman köy tavuğu alabilsek

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık. Hasret kaldık köy tavuğuna. Tavuk ve et suyuna koyulan kereviz gerçekten çok güzel bir lezzet veriyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavuk suyunun olmazsa olmazı kereviz. sevgiler...

      Sil
  6. şimdilerde organik bişe bulan
    altın bulmuş gibi sevndirik oluyor artık...
    ne acı...
    iki kuruş uğruna insanların sağlığıyla oynuyorlar...

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. Sayfama uğrayıp güzel yorumda bulunduğunuz için çok teşekkür ederim. Sizin de gerçek olan tavukla yapmış olduğunuz yemekler nefis görünüyor ellerinize sağlık. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  8. enfes görünüyor.

    www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
  9. şifa çorbası olmuş canım eline sağlık:))

    YanıtlaSil
  10. miss gibi köy tavuğu değerlendirilmezmii:)
    ellerinize sağlık..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. ellerinize saglik...
    cocuklugumda bende organik tavukla buyudum.. tadini cok iyi bilirim... ne yazik ki simdi bulamiyoruz..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Öyle güzel bir ifade ile yazmışsın ki? Yazını okurken organik tavukların piştiği çocukluğuma gittim adeta:)
    Artık günümüz de öyle tavuk bulmak çok zor.Ve sen bu konuda şanslısın canım.
    Ellerine sağlık ve sizlere afiyet olsun.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar şanslısınız :)
    tavuğunuzun organikliği renginden bile belli sanki,o marketlerden aldıklarımız saman gibi birşey yaa :(

    YanıtlaSil
  14. bende köy tavuğunu kutsal sayanlardanım ve mutfağıma hormonlu tavuk sokmuyorum. Köy tavuğunu da utanmasam kemiklerini bile değerlendiricem :) afiyetler olsun kardeşim

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...