Sayfalar

Bu Blogda Ara

Güveçte Bıldırcın


Alışverişi bitirip kasaya yöneliyoruz. Aldıklarımızı geçirmeye başlarken, kasiyer kızın bir sorusuyla karşı karşıya kalıyorum. Bu bıldırcın nasıl bir şeydir? Lezzetli midir? Eti nasıldır? Nasıl pişirilir? Ben de başlıyorum anlatmaya.

Küçükken babam avlar getirir biz de afiyetle yerdik. Bazılarının kulağına kötü gelebilir en baştan söyleyeyim ama av hayvanları nedense bana pek bir lezzetli gelir. Keklik, güvencin, bıldırcın, tavşan... Küçükken özellikle köyde kaldığımız zamanlarda annem babamın avladığı kuşları mersin dallarına dizer sobanın içine sallardı. Beş dakika içinde tüm evi enfes bir koku, piştikten sonra da damaklarımızı muhteşem bir lezzet sarardı. Babam artık bıldırcın avlamasa da kasaptan aldığı bıldırcınlarla bizi mest etmeye devam ediyordu.

Geçen yaz tatilinde gittiğimiz de bizim için ayırdıkları kekliği ayıla bayıla yemiştik. Keklik eti eşimin ilk deneyimiydi. Bıldırcını ise ilk defa benim pişirmemle denedi. O bıldırcını da kekliği de biraz tavuğa benzetti ama, ben küçüklükten bu yana yediğim için hepsinin arasındaki farkı çok iyi bilirim.

Malzemeler:

  • 4adet bıldırcın
  • biraz tuz ve su
Hazırlanışı:
Bıldırcınları güzelce tuzlayıp, şişlere geçirip güvecin içine diziyoruz. Fırına sürmeden önce sadece yarım çay bardağı su döküp ağzını hiç açmadan 3 saat kadar orta ateşte pişiriyoruz.



Ben karışık salata ve tereyağlı bulgur pilavıyla servis yaptım bıldırcınları. Çok da yakıştılar.

Ağır ağır pişince hem daha lezzetli oluyor hem de et daha yumuşacık pişiyor.Şişe dizip sularını ve yağını akıtınca da ortaya yemeye doyamayacağınız bir tat çıkıyor.

11 yorum:

  1. Merhaba canım,
    Yazını okurken yıllar önceye gittim.
    Eşim de ava çok meraklıydı.Şimdi bıraktı,O zamanlar vurduğu kuşlara üzülüyor.
    Yıllar önceleri kışın kar yağdığında tüfeğini aldığı gibi ormana dağlara çıkardı.En büyük hobisiydi.
    Bıldırcınlar nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bıldırcınlar çok nefis görünüyor.Osmanlı'da çok sevilen bir yemekmiş bıldırcın.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleymiş, Muhteşem Yüzyıl'da Hürrem Sultan'ın bıldırcına aş ermesinden belli:))

      Sil
  3. canım nasıl mutlu oldum bıldırcınları görünce. nefis bir yemek olmuş eline sağlık. nerden buldun bıldırcını ? bizim buralarda bulmak zor. Ben de düşünüyordum böyle bir kategori açmayı, tavşan, ördek, bıldırcın falan... ama hala rafda duruyor malzeme yokluğundan. nasıl lezzetli olmuştur senin elinden de. selamlar canım, sevgiler kocaman...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saol Canım. Bıldırcını Kipa'dan aldım ben. Eğer varsa Kipa oradan alabilirsin. Sevgilerle...

      Sil
  4. ellerine sağılık,ben hiç yemedim ama görüntü süper.

    YanıtlaSil
  5. CANIM NERELERDEN BULDUN YAHUUUUU...
    ELLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
  6. tadini bilmiyorum,aslinda yiyememde herhalde.nedense av hayvanlarini yemek bana biraz uzak geliyor.ama sevenler eminim s er nin bildircinlara bayilir.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...