En son Arda'nın Mutfağını izledim. Arda Bey pide yaptı, kıymalı, kavurmalı kaşarı ve yumurtalı ve tahinli. Bir Konyalı olarak eşimle programı izledikten sonra muzip bir bakışla, kahvaltıda yesek ne güzel olurdu gibi sözlerin ardından, pazar sabahı üşenmeyip erkenden kalktım ve kolları sıvadım bu enfes pideleri yapmaya.
Tarifleri bire bir uygulamadım. Harç malzemelerini ve hamurunu kendim hazırladım. Hamurunu klasik pizza hamurundan, 3 ayrı pide olacak şekilde hazırladım. Sadece tahinli olanını bire bir oldu sanırım harç bakımından.
3 pide için de ortak hamur tarifi:
Malzemeler:
- 1, 1/2 su bardağı ılık su
- 1 yumurta
- 5 su bardağı un (1 su bardağı hamuru açarken kullanın)
- 1 tane küp şeker
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- tuz
Hazırlanışı:
Maya, şeker ve ılık suyu karıştırıp kabaran mayayla hamurumuzu yoğurup üzerine hafif nemli bir bez örtüp 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra kabaran hamurumuzu 3 eşit parçaya bölüyoruz.
KAŞARLI VE PASTIRMALI PİDE
Harç
Malzemeler:
- 100 gr pastırma
- 100 gr kaşar peyniri
- 50 gr tereyağı
- 1 adet yumurta
Hazırlanışı:
Birinci bezemizi alıp, oklava yardımıyla öne ve arkaya olmak üzere pidemizi açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine çırptığımız yumurtadan sürüyoruz. Sonra üzerine pastırma ve kaşarları yayıp kenarlarını kapatıp, yumurtalayıp, fırına sürüyoruz.Fırından çıkan pidelerimize tere yağını sürüp afiyetle yiyoruz. Benim birinci favorim buydu. Çok büyük bir iştahla tükettim. Ayrıca de çok harika bir tadı vardı.
PATATESLİ KAPALI PİDE
Harç
Malzemeler:
- 3 adet orta boy patates
- yarım demet maydanoz
- karabiber, tuz, kimyon ve kırmızı biber
Hazırlanışı:
Hamuru gene aynı şekilde açıp tüm harmanlayıp hazırladığımız tüm harcı hamurun üzerine boşaltıyoruz. Sonra küçük küçük tereyağ parçacıkları ekleyip hamurumuzun üstünü kapatıp, yumurtalayıp, fırına veriyoruz. Çıkan sıcak pidelerimizin üzerini tekrar tereyağıyla lezzetlendiriyoruz.
TAHİNLİ CEVİZLİ PİDE
Harç
Malzemeler:
- 1 çay bardağı tahin
- yarım bardağı ceviz (kırılmış)
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çorba kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:
Hamurumuzu yine aynı şekilde açıp, önce bir fırça yardımıyla tüm tahini hamur yüzeyine sürüyoruz. Sonra ceviz kırıklarını ve en son olarak da toz şekeri serpip hamuru önce enlemesine rulo gibi sarıyoruz. Sonra da salyangoz şekli verip pişmeye bırakıyoruz. Fırından yükselen kokulardan, birazdan enfes bir tatlının çayınıza şeker olacağı anlıyorsunuz. Fırından çıkan tahinli pidenin üzerine bolca pudra şekeri ilave edebilirsiniz.
Kaşarlı ve pastırmalı pideyi çok beğendim. Kaşar ve pastırma yerken, çıtır çıtır yumurtalı hamurla eşsiz bir lezzet yakalamıştı. Tereyağı ve yumurta çok daha nefis bir lezzet katmış.
Ben hamur işlerinde patatesi sevmiyorum. Bu patatesli kapalı pideyi eşim ayıla bayıla yedi.
Çok doyduğumuz için tahinli pidemizi daha sonra çayla tükettik. Ceviz ve tahini çok severim ben. Kahvaltı soframda da bolca tüketirim. Pideye de çok yakıştı.
Hepsi harika ve çok lezzetli görünüyor... Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilAyyy çok güzel olmuşlar.. Canım istedii yahuu..:) Ellerinize , emeğinize sağlık.. Sevgilerimle...
YanıtlaSilamanınnn pidelerin güzelliğine bak. ellerine sağlık.
YanıtlaSilmmm...
YanıtlaSilmisss miss..
kim hayır diyebilir ki bu lezzete..
ellerine sağlık canım.
resimler muhteşem.
muhabbetle..
:)
her biri ayrı güzel olmuş hemde çok güzel,ellerine sağlık..
YanıtlaSiliyi haftalar..
Hepsi birbirinden güzel çıtır çıtır pidelere bayılırım.Ellerine sağlık canım.Afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilBayıldım pidelerinize. Favorim kaşarlı-pastırmalı. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHIIIMMMM
YanıtlaSilÇOOOOK
SEVERİM
ELLERİNE SAĞLIK
CANIM
RESİMLER MUHTEŞEM.
:)
süperler yaa tamda öğle vakti olsada yesem bunlardan
YanıtlaSilellerine sağlık canım
off bende çok severek yapıyorum ve yiyorum malesef birde yapmaya üşenmiyorum ne kötü bir alışkanlık!hepside çok güzel
YanıtlaSilcanım piden harika olmuş ellerin dert görmesin. bu arada etkinliğe beklerim gerçi görmüşsün ama ben yine de bir uğrayayım dedim. sevgiler
YanıtlaSilGelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 8 ŞUBAT-22 ŞUBAT tarihleri arasında http://tombultarifler.blogspot.com yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... "Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!" Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Tombultarifler'e gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://tombultarifler.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım :) Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)
Canım gördüm muhakkak katılacağım takipteyim merak etme sen:))
YanıtlaSilKıymalısı,patateslisi,tahinlisi hepsinden de 1 rer dilim istiyorumm.Ne kadar aç gözlüyüm değilmi? Napayım çokk güzel görünüyorlar:)Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilSevgiler...
harika görünüyorlar ellerine,emeğine sağlık ben patatesli ve tahinli den alayım,teşekkürler:))))
YanıtlaSil