Biz Türkler buğdayın kepeğini, aslında en değerli yerini ayırıp, onu genellikle hayvanlarımıza verip, beyaz undan ekmeğimizi yapıyoruz. Doğru sanılan büyük bir yanlış daha mutfaklarımızda. Hem lezzet hem de sağlık açısından tam tahıllı, çavdarlı, kepekli ekmekleri tercih ediyorum ben soframda.
Malzemeler:
- 1,1/3 ölçek ılık su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2,2/3 ölçek tam tahıllı un
- 1 ölçek beyaz un
- 1 ölçek kepekli un
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tane küp şeker
- ceviz, çekirdek, haşhaş hem içine hem de üzerine kullanabilirsiniz.)
Hazırlanışı:
Bir su bardağı ılık suyu kabımıza döküp diğerini şeker ve mayayla mayalanmaya bırakıyoruz. Tereyağını eritip suya ekliyoruz. Un ve tuzu ekleyip, son olarak kabaran mayayı de döküp yumuşak bir hamur olana kadar yoğuruyoruz. Sonra dilediğinizce şekil verip, ekmeğimizi en az 1 saat üzeri kapalı olarak mayalanmaya bırakıyoruz.
Sonra ekmeğimizin üzerini hafif ıslatıp, bir bıçak yardımıyla hafif çizikler atıp, ceviz, haşhaş ve çekirdekle süslüyoruz.
Sonra da önceden ısıttığımız fırında 30 dakika kadar pişmeye bırakıyoruz.
Yumuşacık bir iç, sert kabuklu bir ekmek çıkıyor ortaya. Yanına biraz kırma yeşil zeytin, biraz pekmez ve ev yapımı yoğurtla yemeye doyamıyoruz. Afiyet olsun...
canım bu ekmeği yemeye kıyamaz insan,yanına çay demle sadece ekmeği ye yanında öyle bişey yani:))ellerine sağlık puf puf olmuş ekmeğin:))
YanıtlaSilTeşekkürler Şirince Tatlar.
YanıtlaSilucundan kopardım azıcık:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım..
sevgiler..
:)
Afiyet olsun Bir tutam kekik;)Sevgilerle...
YanıtlaSil