Sayfalar

Bu Blogda Ara

Leyla'nın Kahve Dükkanının Kusursuz Havuçlu Keki


Aslında o gün tüm cesaretimi toplamıştım. Evde tek başıma kalabilirdim."Televizyon keyfi yapacaksın", "yemek pişirmeyeceksin" diye kendimi kandırmaya çalışırken, yolculuk vakti yaklaştıkça, gözpınarlarımda biriken damlalar ve titreyen bir sesle babamı arayıp "annem gelsin ne olur" diye ağlarken bulmuştum kendimi. Biz öyle çok ayrı kalmadık 5 yıldır. Her yere birlikte gittik, her zaman yanyana olduk. İlk defa bensiz bir yere gidecekti eşim. İşte annemin akşam saat 21:00'dan sonra yola düşmeleri, yaşlı anneni gecenin bu saatinde yollara düşürmeye utanmıyor musun? nutukları bu yüzdendi. Ben de kendimi affettirmek için onun çok sevdiği bu havuçlu tarçınlı keki yapmaya, gönlünü almaya karar verdim.

Lakin bu seferki kek annemi yorduğum için biraz daha mükemmel hale getirmeliydim. Bizim evde kek pek tercih edilmiyor maalesef. Kek pişirilecekse de içinde muhakkak kakao, çikolata olanı kalıplara dökülüyor. Bu keki anneme ilk yaptığımda Bolu'daydık. Annem çok beğenmişti. Ben de kolları sıvadım bu keki tekrar annemle buluşturmak için. Ancak öncesinde Leylay'a uğramam gerektiğini hatırladım. Kısa bir ziyaretin ardından ben tüm malzemelerle mutfaktaydım.


Malzemeler:
  • 1-2/3 su bardağı un
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • çay kaşığının ucuyla tuz
  • 1,5 çay kaşığı tarçın
  • 4 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı beyaz toz şeker
  • 1/2 su bardağı esmer toz şeker
  • 3 yumurta
  • 250 gr rendelenmiş havuç
  • 150 gr ceviz içi
  • 10 gr tereyağı
Hazırlanışı:
Önce cevizci tereyağında biraz tuzla kavurun, ılıdıktan sonra doğrayın. Sonra un, kabartma tozu, hindistan cevizi, tuz ve tarıçını karıştırıp harmanlayın. Sonra yumurtalarla şekerleri iyice çırpıp içine sıvıyağı ekleyin. Sonra kuru malzemelerin içine bu sıvı karışımı ekleyip çırpmaya devam edin. Sonra havuçları ve en son olarak da cevizleri ekleyip yağladığınız kalıba dökün. Sonra önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında 30-40 dakika pişirin. Ilık olarak dilimleyip servis edin.

Bu keki bence kusursun kılan ve beni kendisine hayran bırakan cevizlerin kavrulması ve tereyağına bulanması. Pişerken ise tarçın kokusu insanı mest ediyor. Nedense ben tarçını sevemiyorum. Ne vakit yesem bana biraz ağır bir aroması varmış gibi gelirdi. Ama bu kekte gerçekten herşey kusursuzdu. Leyla Hanım kuru üzüm de kullanmış ama ben kullanmadım.

Leyla Hanım öyle bir anlatmıştı ki bu keki yapmamak olmazdı. Hele bu kek annemin en sevdiği kekler arasındayken ve ben onu onca zahmete sokmuşken, bu keki yapmak kaçınılmaz oldu. İyi ki de yapmışım. Kekin içindeki çıtırdayan cevizler yerken beni çok mutlu etti. Galiba bundan sonra hamur işlerinde kullanacağım kuruyemişleri hep kavurarak ekleyeceğim. 

Kek pişince çayımızı demledik, tatlı bir sohbet eşliğinde keklerimizi yedik. Darısı sizin başınıza...

Tarifin orjinali için: Leyla'nın Kahve Dükkanı

Mutlu tatiller...













17 yorum:

  1. ayrılıklar her şekilde zordur,ama kavuşmalar da var ......anne geliyormuş,her işte bir hayır varmış ve anne için yapılan güzeller güzeli,nefis kek çıkarmışsın,afiyetler olsun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrılıklar zor elbet bence hiç olmasın:)) Teşekkürler...

      Sil
  2. ÇAYIN YANINDA HARİKA OLUR BU KEK CANIM.ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  3. tarçının kokusu geldii :))
    bende çok sık yaparım havuçlu keki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tariften sonra ben de sıklaştırırım diye düşünüyorum.

      Sil
  4. ellerine sağlık canım...
    çay da var mı? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı hiç, hem de tavşan kanı. Sevgiler...

      Sil
  5. EN SEVDİĞİM KEK ÇEŞİDİ ELLERİNİZE SAĞLIK HARİKA GÖRÜNÜYOR....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakaolu türevlerinden sonra benim de en sevdiklerimden oldu.

      Sil
  6. Canım bir daha ayrılmazsınız inşallah hiç.Annelerin hakkı ödenir mi hiç yeter ki çağır saat fark etmez zaman mekan fark etmez hemen gelirler Allah yokluklarını göstermesin inşallah.Ellerine sağlık kek güzel görünüyor afiyet olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten hakları zor ödenir.teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  7. Bence anneciğinin gece gece yollara düştüğüne değmiş, zira benim de babamın en sevdiği tariflerden biridir, şimdi onu yollara düşmek durumunda bıraksam hemen bu tariften yaparım herhalde ben de :)

    Çok güzel anlatmışsın duygularını. Böyle yazılar benim çok hoşuma gidiyor,nasıl okuyorum sonu nasıl geliyor hiç anlamıyorum, tadı damağımızda kalıyor...

    Tarifte beni kaynak gösterdiğin için çok teşekkür ederim. Zira bu özene mazhar bloglar o kadar az ki. Başımız üstünesin artık :)

    Afiyet olsun. Nice tariflerde görüşmek dileğiyle. Sevgiler...

    Leyla'nın Kahve Dükkanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Leylak, kekle annemin gönlünü kazandım:))Anneler kıyamazlar yavrularına zaten, kek bahanesi işte. Beğenmene sevindim. Sevgiler...

      Sil
  8. mmm ılık ılk kek harika

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...